Kryssning till Åbo

Vikingline Cinderella

Åbo är ett populärt mål för kryssningar mellan Sverige och Finland (s.k. Finlandskryssningar). Från Sverige avgår dessa främst från Stockholm, medan det i Finland finns tre större destinationer. Dessa är Helsingfors Åbo och Mariehamn. Här informerar vi främst om kryssningar till Åbo.

Vikingline har dagliga avgångar på sträckan Stockholm–Åbo med färjorna Isabella kl. 07.45 och Amorella kl. 20.10. Dessa kommer tillbaka till Stockholm nästkommande dag kl 06.30 respektive kl 18.55. Vikingline avgår från, och ankommer till, Kapellskär och Stockholm.

Tallink Silja kör en dagtur och en nattur mellan Stockholm och Åbo. Dagturen avgår kl. 07.10 (svensk tid) och är framme i Åbo kl. 19.15 (finsk tid). Natturen avgår från Stockholm kl. 19.30 (svensk tid) och är framme i Åbo kl. 07.00 (finsk tid). Tallink Silja lägger till i Värtahamnen i Stockholm.

Övernatta i Stockholm innan och efter kryssningen

Om du har långt att åka för att komma till Stockholm kan det vara bekvämt att ta en extra övernattning. Istället för att vara tvungen att åka tidigt på natten för att hinna fram tills färjan avgår kan det vara skönt att bo på ett vandrarhem. Samma dag som kryssningen finns det gott om tid att utforska vår huvudstad, för at därefter röra sig mot båten som vanligtvis avgår mellan kl. 16 och 18. Klicka här för att se utbudet av vandrarhem i Stockholm.

Finlandskryssning för avkoppling eller fest

När du åker på en finlandskryssning kan du bl.a. njuta av en avkopplande spabehandling, samt bada i pool och sitta och svettas i en ångande het bastu. Det är också vanligt att båtarna som kör kryssning till Åbo har biograf ombord. Under varma dagar med vackert väder kan du koppla av med en kaffe eller drink ute på däck. Där får du en fin utsikt över de många skärgårdsöarna man passerar när båten närmar sig Åbo.

För den partysugna erbjuds ett stort antal barer och nattklubbar. Många båtar har olika nischade ställen för att alla ska hitta ett de trivs på. Det är också vanligt att kända artister och discjockeys uppträder på finlandsfärjorna.